Binnen 48 uur op locatie

Geen voorrijkosten onder 25 km

 

Landelijke actief

Mechanische ventilatie inregelen

Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog een oude (wisselstroom) ventilatie unit hangt. Deze box verbruikt ruim €80,- per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar!

Hoe wij uw ventilatiesysteem inregelen?
Onze Direct Ventilatie specialisten regelen uw ventilatiesysteem vakkundig voor u in. Zo kunt u zonder zorgen genieten van een gezond klimaat in huis. Voor het inregelen van de ventilatie is het belangrijk dat de monteur eerst de juiste luchtbehoefte voor de hele woning bepaalt. Het gaat hierbij om het totale luchtdebiet (in m3). Dit debiet moet vervolgens worden afgesteld op de ventilatie box, waarna met de ventilatieventielen de juiste hoeveelheid lucht per ruimte kan worden geregeld. Hiervoor is gespecialiseerde apparatuur zoals een debietmeter nodig. Onze specialisten hebben dan ook veel ervaring in het gebruik van deze apparatuur.

Offerte aanvragen

Vraag nu eenvoudig een offerte aan of neem contact op voor
meer informatie.

Veelvoorkomende fouten bij het inregelen:

1. Onjuiste toepassing van droogsifon

Als u bijvoorbeeld een standaardsifon gebruikt in plaats van een droogsifon, of als u de droogsifon aan de kant van de toevoerlucht plaatst in plaats van de afvoerlucht, dan blijft het condenswater in de WTW-unit staan, samen met de afgezogen lucht uit de woning.

Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals lekkage, kortsluiting en schade aan de ventilatie-unit. Omdat condensatie vooral in de winter optreedt, kan deze installatiefout pas maanden later worden ontdekt. Controleer daarom altijd voordat u begint met het inregelen of er een droogsifon is gebruikt en of deze aan de juiste kant van de ventilatie-unit is aangesloten.

 

2. Geluidsdempers ontbreken

De wetgeving bepaalt dat het geluid van een ventilatiesysteem in een verblijfsruimte nooit hoger mag zijn dan 30 dB(A). Gaat u inregelen zonder dat er geluiddempers zijn gebruikt? Dan wordt het bereiken van dit lage geluidsniveau een hele uitdaging. Maak het uzelf daarom gemakkelijk en zorg voor maximaal wooncomfort door geluiddempers toe te passen.

 

3. Meten met de ventielen gedeeltelijk gesloten

Voordat u de luchthoeveelheid per ruimte gaat regelen, moet u het totale luchtdebiet voor de woning in orde hebben. Daarvoor moet u meten. Dit brengt ons bij fout nummer 3: meten met de ventielen gedeeltelijk gesloten.

Om comfortklachten te voorkomen en het energieverbruik van het ventilatiesysteem optimaal te houden, is het belangrijk om de ventielen niet onnodig ver dicht te hebben staan. Een ‘geknepen’ ventiel verhoogt namelijk de luchtweerstand. Zorg er daarom voor dat alle ventielen volledig openstaan voordat u het totale luchtdebiet gaat meten en instellen.

 

4. Er zijn geplooide bochten gebruikt.

Veel installateurs proberen kosten te besparen door geplooide bochten te gebruiken in plaats van gladde bochten. De lucht die door de bochten gaat, zal tegen de plooien botsen. Dit zorgt voor extra weerstand, waardoor de ventilatie-unit harder moet werken. Dit resulteert in meer geluid en hogere energiekosten. Niet ideaal dus! Hetzelfde gebeurt wanneer een geluiddemper in een vreemde bocht wordt geplaatst.

Gebruik dus gladde bochten en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de geluiddemper recht te installeren.